Health Technology

Hoe vapen het leven van miljoenen rokers kan redden

Nog steeds denken heel wat Belgen en Nederlanders dat een e-sigaret minstens even schadelijk voor de gezondheid is dan een gewone, conventionele sigaret. Het lobbywerk van allerhande farma- en tabaksgiganten wil niet liever dat we dat allemaal denken. De wetenschap zegt echter iets anders, en dat heeft de Belgische Hoge Gezondheidsraad alweer bevestigd in hun nieuwe richtlijnen omtrent het vapen. Dat op zich is geen nieuws voor mensen als ik die al jaren de overstap van het roken naar het dampen hebben gemaakt – maar het is wel goed dat ook politici en beleidsmakers die vaak erg weinig kennis ter zake hebben dit nogmaals vanuit de (Belgische) wetenschappelijke wereld te horen krijgen.

In de korte video hieronder licht Prof. Dr. Brad Rodu toe dat de core van de boodschap nog steeds geldig is: dampen is een heel stuk minder schadelijk dan sigaretten roken.

In het Verenigd Koninkrijk hebben ze deze boodschap al vele jaren geleden ter harte genomen, met als resultaat dat Engeland mijlen vooroploopt in rookstop-rates, en dat België en zeker ook Nederland achterophinkelen in marktpenetratie van de elektronische sigaret tegenover landen als de UK en Frankrijk.

Vandaag de dag is de toegang tot de wereld van de e-sigaretten trouwens simpeler en goedkoper dan anders. Er zijn ondertussen heel wat laagdrempelige wegwerpvapes te koop die je in staat stellen de e-sigaret een kans te geven aan een lage kost.

Ik kan iedereen wel hartelijk aanraden om, indien de wegwerpvape meevalt, zeker een bezoekje te brengen aan je lokale Vaporshop, aangezien zowel de kost als de ecologische impact van een hervulbaar toestel een pak beter meevallen. Voor je longen is er alleszins maar één ding echt belangrijk: stop met roken, want het is écht heel schadelijk voor je gezondheid – dàt trekt niemand in twijfel!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.