Is koffie eigenlijk zo ongezond als mensen soms zeggen?
De vroege ochtend beginnen met een bakkie pleur, het zwarte goud, slobber of troost, oftewel: een kopje koffie. In Nederland drinken we gemiddeld vier koppen per dag. Daarmee zijn we de grootste koffiedrinkers wereldwijd! Koffie speelt dan ook een grote rol in ons leven, maar niet iedereen is een voorstander van het drinken van een kopje. Het zou namelijk ongezond en schadelijk zijn. Maar is het drinken van koffie daadwerkelijk gevaarlijk? En is koffie echt zo ongezond als mensen zeggen?
De negatieve effecten van koffie
Te veel cafeïne is ongezond
In koffie zit cafeïne en als je grote hoeveelheden cafeïne binnenkrijgt, kan dat vervelende gevolgen hebben. Van te veel cafeïne kun je namelijk last krijgen van onder meer rusteloosheid, prikkelbaarheid, duizeligheid, hoofdpijn en hartkloppingen. Daarnaast ontdekten Amerikaanse onderzoekers dat cafeïne de doorbloeding in je hersenen verslechtert. Er worden dan minder voedingsstoffen aangevoerd en minder afvalstoffen afgevoerd.
Maar hoeveel cafeïne is dan te veel? Dat verschilt per persoon: de een is er gevoeliger voor dan de ander. Uit onderzoek is gebleken dat je maximaal zes kopjes per dag kan drinken, zonder erge gevolgen.
Koffie verhoogt je stressniveau
Door koffie krijg je energie, en dat is vooral op de vroege ochtend of juist in de late uurtjes erg handig. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je in slaap valt en niks gedaan krijgt. Maar je doet er verstandig aan om je te beseffen dat een aantal koppen koffie je juist stress kunnen bezorgen. Koffie verhoogt namelijk de afgifte van cortisol: het stresshormoon. Daarnaast kan een langdurig hoog cortisolgehalte leiden tot diabetes en overgewicht.
Ongefilterde koffie bevat gevaarlijke stoffen
Ook niet onbelangrijk: ongefilterde koffie bevat de stof cafestol. Door dit stofje wordt het cholesterolniveau in je bloed hoger. Een hoger cholesterolniveau verhoogd de kans op hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad adviseert dan ook om gefilterde koffie te drinken. Gebruik dan wel een papieren filter en geen metalen, de stof kan namelijk wel langs een metalen filter komen. Het papieren filter houdt de cafestol tegen, waardoor de gevaarlijke stof niet in je lichaam terecht komt. Vooral voor de mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten is dit een punt om goed op te letten.
De voordelen van koffie drinken
Het beschermt tegen ziektes
Een regelmatig bakkie pleur beschermt je tegen ziektes. Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar als je niet over het maximaal aantal kopjes per dag gaat is het goed. Er zijn verschillende onderzoeken die laten zien dat een paar kopjes per dag zorgen voor minder kans op diabetes, beroertes en hart- en vaatziekten. Dit alles wel mits je de koffie op de goede manier (met een papieren filter of met een french press) klaarmaakt. Bovendien wordt een regelmatig kopje koffie gelinkt aan een kleiner risico op leverziekte en darmkanker. Deze voordelen treden op bij twee à drie koppen koffie per dag.
Koffie maakt je gelukkiger
Misschien wel het belangrijkste gevolg van allemaal: koffie zorgt ervoor dat je je beter gaat voelen. Ja, koffie maakt je gelukkiger. De cafeïne verhoogt de aanmaak van dopamine en serotonine. Dat zijn hormonen die jou vrolijk en energiek maken. De Harvard Universiteit heeft zelfs bewezen dat de kans op depressie bij vrouwen die minstens vier koppen koffie nemen met 20 procent afneemt. Daarnaast helpt koffie drinken je in de sociale omgang; het koffieapparaat is de ideale plek om bij te kletsen met collega’s. Over het algemeen zorgt dit voor een betere werksfeer en een betere band onderling.
Dus is koffie zo ongezond als mensen soms zeggen? Nee. De negatieve effecten van koffie worden pas zichtbaar bij langdurig te veel koffie. Zolang je het zwarte goud op de juiste manier klaarmaakt door middel van een filter zul je zelfs eerder de positieve effecten ervaren. Een aantal kopjes koffie per dag kan de kans op diabetes, beroertes en hart- en vaatziekten verkleinen. Een mooi aantal kopjes koffie per dag is drie, dan zul je het meest kunnen profiteren van de voordelen. Minder of meer kopjes is niet slechter, zolang je maar niet te vaak het maximum van zes koppen overgaat. Het belangrijkste: geniet van je kopje koffie, maar drink met mate.