nieuwe laptop
Technology

Vijf tips bij het kiezen van jouw nieuwe laptop

Ben je op zoek naar een nieuwe laptop? Dan heb je misschien al wel gemerkt dat het best pittig is een goede laptop te vinden. Er zijn namelijk veel verschillende soorten, merken en maten waar je uit kunt kiezen. Om een goede keuze te kunnen maken is het handig om te weten waar je op moet letten. Met de tips in deze blog kom je erachter waar je naar moet kijken bij het kiezen van je nieuwe laptop. Zo haal jij straks een laptop binnen die voldoet aan al je wensen en eisen.

hp laptop1. Weet waar je de laptop voor gaat gebruiken

Stel jezelf allereerst de volgende vraag: waar ga je de laptop voor gebruiken? Ben je student en moet je vooral verslagen schrijven en documenten opslaan? Of ben je juist van plan je laptop te gebruiken om intensief te gamen? Of moet je video’s editen en foto’s bewerken? Iedereen gebruikt zijn of haar laptop op een andere manier. Niet iedere laptop is dan ook altijd geschikt.

Als je op zoek bent naar een laptop waarmee je kunt internetten, documenten kunt schrijven en kunt mailen, kun je vrijwel iedere laptop gebruiken. Dat is anders dan wanneer je bijvoorbeeld video’s moet bewerken, dan heb je een laptop met een groot geheugen en een betere processor nodig. Hier lees je later meer over.

2. Kies het besturingssysteem

De tweede tip is om te bepalen welk besturingssysteem je wilt gebruiken. Dit is het programma waar je de laptop mee gebruikt en waar deze dus mee wordt bestuurd. Er zijn drie besturingssystemen te vinden: Windows (van Microsoft), macOS (van Apple) en Chrome OS (van Google). Windows wordt verreweg het meeste gebruikt onder consumenten, maar ook binnen veel bedrijven. Er zijn veel laptops met dit besturingssysteem; er is een groot aanbod aan Windows laptops en in ieder prijssegment is er wat te vinden. MacOS is het besturingssysteem van Apple en is daarom alleen op Macbooks te vinden. Dit is vooral handig als je andere Apple producten hebt. Helaas zijn Macbooks niet goedkoop. Tot slot zijn er de Chromebooks, de laptops die worden bestuurd door Chrome OS. Chromebooks zijn goedkoop, maar ze zijn dan ook alleen geschikt voor makkelijke taken en zijn erg populair bij studenten.

nieuwe laptop apple3. Kies het formaat

Ook niet onbelangrijk: het formaat van je nieuwe laptop. Van kleine modellen met een formaat van 10.1 inch tot aan grote modellen van 17.3 inch. Er is veel mogelijk. Als je tip 1 hebt toegepast weet je waarvoor je de laptop gaat gebruiken. Op basis daarvan kun je ook bedenken waar je hem gaat gebruiken.

Moet jij onderweg in de trein op je laptop werken? Of wil je in het vliegtuig een film kijken? Dan is het belangrijk dat jouw laptop klein en licht is. Maar als je je laptop alleen thuis gaat gebruiken, kun je kiezen voor een groot scherm.

Het formaat gaat gepaard met het gewicht, dus weet hoe groter de laptop, hoe zwaarder – al zijn hier natuurlijk ook wel uitzonderingen in.

4. Bepaal de processor en het werkgeheugen

Een belangrijke factor die de kwaliteit en prijs van een laptop bepaalt is de processor. De processor zorgt ervoor dat alle benodigde berekeningen in een laptop gemaakt worden. Hoe sneller dit onderdeel is, hoe sneller en krachtiger de laptop. Een zwaardere processor zorgt voor een duurdere laptop. Daarnaast is het werkgeheugen ook een belangrijk onderdeel. Hier wordt data tijdelijk in opgeslagen. Als de processor bepaalde data nog een keer nodig heeft, vindt hij deze in het werkgeheugen. De hoeveelheid werkgeheugen ligt tussen de 2 GB en 32 GB. 4 GB is gemiddeld en is prima voor iedere laptop. Pas als je de laptop intensief gaat gebruiken, kun je een groter geheugen overwegen.

5. Bepaal je budget

Tot slot is het bepalen van je budget een erg belangrijke stap. Hoe uitgebreider een laptop is, hoe duurder deze zal zijn. De prijzen van laptops kunnen erg hoog zijn, maar in ieder prijssegment is er wat te vinden. Probeer je budget af te stemmen op je verwachtingen, zo voorkom je eventuele teleurstellingen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.